Resmi Gazete’de yayımlanan yeni yönetmelikle birlikte elden ödeme dönemi resmen sona eriyor. Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan düzenlemeye göre, iş dünyasında ve ticari işlemlerde kayıt dışı ödemelerin önüne geçmek amacıyla dijital ödeme yöntemleri zorunlu hale getiriliyor. Bu düzenleme, işçi maaşlarından ticari faaliyetlere kadar birçok alanda köklü değişiklikler getirecek.
Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerde yaygın olan elden ödeme uygulaması, kayıt dışı ekonominin büyümesine ve vergi kayıplarına neden oluyordu. Yeni düzenleme ile birlikte, tüm ödemelerin bankacılık sistemi üzerinden yapılması zorunlu hale getirilerek, hem işçi haklarının korunması hem de devletin vergi gelirlerinin artması hedefleniyor.
Dijital ödeme zorunluluğu ile işverenler artık çalışanlarına maaş ödemelerini doğrudan banka hesapları üzerinden yapmak zorunda olacak. Ayrıca ticari ödemeler ve diğer işlemler de bu kapsamda elektronik ödeme sistemleri aracılığıyla gerçekleştirilecek. Yeni uygulama ile birlikte işletmeler, ödemelerini beyan etmek zorunda kalacak ve her işlem kayıtlara geçirilecek.
Yönetmelik, ekonomide şeffaflığı artırmayı ve haksız rekabetin önlenmesini amaçlarken, işletmelere geçiş sürecinde teknik destek ve kolaylıklar sağlanacak. İşverenlerin yeni düzenlemelere uyum sağlaması için belirli bir geçiş süresi öngörülse de, kurallara uymayanlara ağır para cezaları uygulanacak.
Uzmanlar, bu düzenlemenin uzun vadede ekonomiye olumlu yansımalarının olacağını ve kayıt dışı ekonominin azalmasıyla vergi adaletinin sağlanacağını öngörüyor. Elden ödeme dönemi artık sona eriyor; Türkiye, dijital ekonomiye daha da entegre oluyor.